5188 Sayılı Kanun

İstanbul Valiliği Tamimi
İstanbul Valiliği Tamimi

İstanbul Valiliğinden :
Güvenlik Tebliği
(1999/1)

Teröristbaşı Öcalan'ın yakalanmasından sonra, yurtdışından yönlendirilen bölücü terör eylemlerinde önemli artışlar olduğu ve mahiyet değiştirerek, masum ve savunmasız insanlarımıza veya onlara ait ev, işyeri veya araçlar ile ekonomik ve sosyal amaçlı tesislere molotoflu, bombalı ve silahlı saldırılar yapıldığı görülmektedir.

Vatan ve Millet bütünlüğünü parçalama amacı taşıdığı bilinen bu eylemlere karşı, güvenlik güçlerimiz, insan haklarına saygılı hukuk devleti ilkelerine bağlı kalarak, büyük gayret ve fedakarlıklarla vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamaktadır. Ancak çok geniş bir alanda yer alan, iç göç sebebiyle çarpık yapılaşma ve yerleşmenin sıkıntılarını taşıyan, nüfusu
hızla artan İstanbul gibi bir megapolde, güvenlik kuvvetlerinin her noktada her an hazır olmamasının doğurduğu yetersizlik, can ve mal kaybına neden olan terör eylemlerine uygun zemin oluşturmaktadır.

Bu nedenlerle; 2495 sayılı yasanın verdiği imkanı kullanamayan kuruluşlar için, bazı ek güvenlik tedbirlerinin alınması ve bu kuruluşların güvenlik kuvvetlerine yardımcı olmak için bazı fedakarlıklar yapmaları talimatının verilmesi zarureti doğmuştur. Bu şekilde terör eylemlerine hedef olabilecek yerlerin güvenliklerinin, halkımızın da katkılarıyla arttırılması hedeflenmektedir.

Yukarıda belirtilen nedenlerle: 5442 sayılı il İdaresi kanunun 11/c maddesi uyarınca, İstanbul il sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, kamu esenliğinin sağlanması ve suç işlenmesinin önlenmesi amacı ile aşağıdaki tedbirler alınmıştır.

Madde 1- Halkla sosyal, ekonomik, sportif ve benzeri nedenlerle ilişki içinde olan;

- Alışveriş merkezleri,
- Büyük mağazalar,
- Otel, motel gibi konaklama tesisleri,
- Fabrikalar ve büyük imalathaneler,
- Döviz büroları,
- Açık ve kapalı otoparklar,
- Oto galerileri ve plazalar,
- Petrol istasyonları,
- Tüpgaz depoları ve bayileri,
- Sinema ve tiyatro salonları,
- Düğün salonları ve benzeri yerler,
- Kahvehane, bar, cafe, disko, lokanta benzeri umuma açık yeme-içme ve eğlence yerleri,
- İş hanları ve pasajlar,
- Yer altı ve yerüstü çarşıları,
- Konut siteleri ve sanayi siteleri,
- Otobüs terminalleri ve garajlar,
- Stadyumlar, kapalı spor salonları, yüzme havuzları ve benzeri seyircili müsabaka yapılan yerler
- Siyasi parti büro ve lokalleri

sahipleri veya işleticileri veya yöneticileri veya tüzel kişilerde yönetim kurulu başkanları veya o yerdeki en yetkili görevlileri; aşağıdaki hususları sağlamaktan görevli ve sorumlu olacaklardır.

a- Yukarıda belirtilen yerlerde, yangına karşı gerekli önlemleri alacak, katlı binalarda zeminüstü katlara yangın merdiveni yaptıracak, yangın çıkışlarını işaretleyecek, birden fazla çıkış kapısı tesis edecek, yangın söndürme cihazlarını temin ederek, çalışır vaziyette bulunduracaklardır. Bu
tedbirler derhal gerçekleştirilecek ve bir ay içinde kalıcı hale getirilecektir.

Yapı ruhsatiyesi veya kullanma izni veya faaliyet izni vermeye yetkili makamlar, bu hususları yerine getirmeyenlere gerekli izinleri vermeyeceklerdir.

b- Yukarıda belirtilen yerlerde giriş-çıkış kontrolünü yapmak, çevreyi gözetlemek, gerektiğinde güvenlik kuvvetleri ile irtibat ve işbirliğini sağlamak ve sabotaj veya yangın vukuunda ilk müdahaleyi ve gerekli duyuruları süratle yapmak için personel tefriki ve görevlendirme yapacaklar
veya yeni personel istihdam edeceklerdir.

Yukarıda belirtilen yerlerden mahiyeti itibarı ile bu imkanı bulamayanlar, ilçe kaymakamlıklarına başvuruda bulunmak ve izin almak kaydı ile aynı işi yapacak gönüllü elemanlardan yararlanabileceklerdir.

Görevlendirilen personelin kimlik bilgileri, ilçe kaymakamlılarına yazılı olarak intikal ettirilecektir.

Yukarıda belirtilen yerin özelliğine göre; söz konusu personel veya elemanlar 24 saat esasına göre veya en az yerin açık kalığı sürelerde görev yapacak ve amacı gerçekleştirecek sayıda olacaktır.

Bu konularda güvenlik kuvvetlerinin talimat ve tavsiyelerine özenle riayet edilecektir.

c- Köprü altındakiler, alt geçitlerdeki gibi örgütlenmemiş iş yerlerinin meydana getirdiği grupların yukarıdaki tedbirlere paralel tedbirleri organize olarak birlikte almaları, İlçe Kaymakamlıklarınca sağlanacaktır.

d- Yukarıda belirtilen yerlerde, yangın ve sabotajlara karşı kuruluşun imkanlarının elverdiği şekilde ve amacı karşılayacak ölçüde kapı detektörleri kullanmak, çevreyi ihata duvarları veya dikenli tellerle çevirmek, çevre aydınlatması yapmak, nöbet kulübeleri yaparak nöbetçi görevlendirmek, kameralı kontrolü sağlamak gibi ilave tedbirler alınacaktır.

Biletle girilen sinema gibi eğlence yerleri ve stadyum gibi sportif tesislerde 3 ay içinde tüm kapılarına kapı detektörleri konulmak suretiyle giriş güvenliği güçlendirilecektir.

Madde 2- Tren, vapur, şehirlerarası otobüs, servis araçları, metro gibi toplu ulaşım araçlarında giriş çıkış, yolcu, terminal ve bagaj güvenliğini sağlamak ve bu araçlarda yangın ve sabotaj hallerinde yangın söndürme araç ve gereçlerini bulundurmak ve halkın süratle tahliyesini sağlayacak tedbirleri planlamak, almak ve bunların uygun şekilde halka duyurulmasını
temin etmekten, o kuruluşun en üst yöneticisi görevli ve sorumlu olacaktır.

Madde 3- Camilerde; yukarıda belirtilen yangın ve sabotajlara karşı alınan tedbirlere paralel her türlü tedbir planlanacak, uygulanacak, bu amaçla görevlendirmeler yapılacaktır. Bu hususlar, İl Müftülüğünün koordine ve denetiminde cami görevlilerince yerine getirilecektir.

Diğer ibadet mahalleri ile ilgili olarak da Kaymakamlıklarca gerekli önlemlerin aldırılması sağlanacak ve denetlenecektir.

Madde 4- Yukarıda belirtilen hususları İlçe Kaymakamlıklarının görev ve sorumluluğunda ilgili kuruluş elemanlarından oluşacak heyetler denetleyeceklerdir. Denetleme sırasında eksiklik ve aksaklıklar tamamlattırılacaklardır.

Madde 5- Yukarıda 4. maddede belirtilen tedbirler hilafına davranan sorumlular hakkında Türk Ceza Kanununun 526. maddesine göre cezai işlem yapılmak üzere C. Başkanlığına tevdii edilecektir.

Madde 6- Bu tebliğ Resmi Gazetede yayınlandığı tarihte yürürlüğe girer. Resmi Gazetedeki yayın tüm ilgililere ve İstanbul İli sınırları içerisindeki tüm kişi ve kuruluşlara tebliğ yerine geçer.

Madde 7- Bu kararı İstanbul Valisi yürütür.

Erol Çakır
İstanbul Valisi

NOT: BU GÜVENLİK TEBLİĞİ 16 MART 1999 GÜN VE 23641 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANARAK YÜRÜRLÜLÜĞE GİRMİŞTİR

Karacan Dersaneleri
Keskinoğlu Tavukçuluk
Lider Kağıtcılık A.Ş.
GMD Siemens
Yıldız İplik A.Ş.
Metro Turizm

Güvenlik konusunda daha fazla bilgiye ulaşın.

İş yerlerinde, otoparklarda ya da kontrol altında tutulmak istenen bütün mekanlarda giriş ve çıkışları kontrol altına alınarak iş yerinin güvenliğini ve çalışan personelin iş disiplinini sağlar.

Toplumu daha güvenli hale getirmek ister miydiniz?


Copyright © 2009 ERG Grup Güvenlik A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.